O nas

Poznaj nasz zespół

Historia

Gospodarstwo sadownicze Pochodyła powstało w 1989 roku. Jego założycielami byli nasi rodzice- Kazimierz i Krzysztofa Pochodyła. W obecnym czasie tradycję podtrzymuje już drugie pokolenie sadowników- Dominik, Zbyszek i Karolina.
Nasze sady znajdują się w Świebodowie nieopodal Milicza na terenie malowniczej Doliny Baryczy. Istnieje tu sprzyjający mikroklimat który bardzo dobrze wpływa na walory smakowe i zapachowe owoców oraz ich wybarwienie.
Działalność sadowniczą oparliśmy na systemie Integrowanej Produkcji.
Pewnie chcielibyście wiedzieć co to znaczy? Otóż system ten gwarantuje, że owoce pochodzące z gospodarstw nim objętym są:

Od roku 2010 rozszerzyliśmy działalność gospodarstwa i otworzyliśmy własną tłocznię soków. Możecie poczytać o niej tutaj:

Nasz zespół

Każdy z nas pełni swoją funkcję, za którą jest odpowiedzialny, ale też świetnie się w niej odnajduje, czasami zdarzy się tak, że nagle trzeba przejąć obowiązki drugiego i tak oto Dominik musi być Radkiem, Karolina – Jankiem, a Zbyszek Karoliną!

A tak na serio to uwielbiamy, szanujemy i nie wyobrażamy sobie naszego zespołu bez:

Dominika – szefa i właściciela firmy,  Zbyszka – właściciela firmy,   Karoliny – kierowniczki sklepu  , Magdy – żony Zbyszka , Natalii – żony Dominika,  Radka – kierownika produkcji, Janka- kierowcy, Kamili – sprzedawczyni  i naszego sezonowego wsparcia z Ukrainy.

Certyfikaty

System promocji „Dolina Baryczy Poleca” powstał w roku 2008 z potrzeby mieszkańców i przedsiębiorców regionu z inicjatywy organizacji pozarządowych i osób fizycznych, zainteresowanych wspieraniem zrównoważonego rozwoju Doliny Baryczy.
Oznakowanie wyjątkowych produktów i usług wysokiej jakości sprzyjających zrównoważonemu rozwojowi (ekorozwojowi) regionu w oparciu o potencjał lokalnej przedsiębiorczości wytwórców, producentów i usługodawców, tradycji, dziedzictwa kulturowego i kulinarnego oraz wartości przyrodniczo-krajobrazowych Doliny Baryczy ma się przyczyniać do:
– wspierania sprzedaży lokalnych produktów i usług przyjaznych środowisku
– promocji oferty turystycznej Doliny Baryczy
– kształtowania gospodarczych podstaw ochrony przyrody
– mobilizowania na rzecz współpracy, ekorozwoju i zwiększania przyjazności dla środowiska wyróżnionej Znakiem oferty.
Posiadamy znak promocyjny Dolina Baryczy Poleca na jabłka i soki owocowe.

Jabłka – http://dbpoleca.barycz.pl/products/view/153

Soki – http://dbpoleca.barycz.pl/products/view/194

IP to nowoczesny i rozwijający się system uprawy, który uwzględnia oczekiwania odbiorców w stosunku nie tylko do atrakcyjnie wyglądających owoców, warzyw i innych płodów rolnych, ale również produktów o wysokich walorach jakościowych. System integrowanej produkcji umożliwia uzyskanie płodów rolnych o najwyższych wartościach biologicznych i odżywczych oraz bezpiecznych dla zdrowia ludzi. Produkty roślinne poddawane są ścisłej kontroli pod kątem pozostałości środków ochrony roślin, nawozów oraz innych substancji niebezpiecznych dla zdrowia.
Podobnie istotną kwestią jak bezpieczeństwo żywności jest propagowanie ochrony środowiska. Niestety intensyfikacja produkcji rolniczej tworzy ogromne zagrożenie dla otaczającej przyrody. IP uwzględnia cele ekologiczne takie jak ochronę krajobrazu rolniczego oraz różnorodności biologicznej. Podstawą systemu IP są prawidłowo dobrane elementy takie jak: poprawny płodozmian i agrotechnika, racjonalne nawożenie oparte na rzeczywistym zapotrzebowaniu roślin oraz stosowanie w uzasadnionych sytuacjach środków ochrony roślin jak najmniej zagrażających zdrowiu ludzi i zwierząt oraz środowisku naturalnemu.

Dolny Śląsk posiada atuty, aby stać się jednym z kluczowych celów turystycznych w Polsce pod względem turystyki kulinarnej.
Powoli, ale konsekwentnie podąża w kierunku nowoczesnej polskiej kuchni, otwartej na świat i nowe trendy, a jednocześnie czerpiącej inspiracje z historii oraz ze wspaniałego, wielokulturowego dziedzictwa regionu. Od kilku lat na Dolnym Śląsku rozwija się turystyka kulinarna, wychodząca naprzeciw oczekiwaniom osób, które trasy swoich podróży ustalają pod kątem poznawania potraw i produktów danego regionu. Ambicją szlaku Smaki Dolnego Śląska jest nie tylko ułatwienie wędrówek kulinarnych, w które mogą wyruszać polscy i zagraniczni turyści – smakosze, ale przede wszystkim promocja dolnośląskich kulinariów: kunsztu kucharzy oraz regionalnych i lokalnych przysmaków.

59. Tłocznia Pochodyła

Copyright © 2020 Pochodyła